SMEEDKEET hoopt natuurlijk dat je veel en lang plezier hoopt van je sieraden.
Hieronder volgt advies over hoe je hier zelf ook aan kan bijdragen.
De edelmetalen die gebruikt worden om sieraden te vervaardigen zijn bijna altijd zachter dan de voorwerpen waar het mee in aanraking komt. Hierdoor kun je dus krasjes of andere beschadigingen krijgen op je sieraad. Ook kunnen edelstenen dof worden door verschillende middelen van buitenaf.
Door netjes en zorgvuldig om te gaan met je sieraad, heb je er meer en langer plezier van.
Met het juiste onderhoud kun je langer van je sieraden genieten
Smeedkeet raadt aan alle sieraden af te doen met schoonmaken, douchen, sporten en slapen.
Om slijtage en verkleuring te beperken en schade te voorkomen.
De 'offline' collectie (doolhofjes) zijn spatvrij maar niet niet waterdicht.
Er kan vocht onder het dekglaasje komen wanneer deze direct met water in aanraking komt.
* Onderhoud zilveren sieraden
Zilver zal na verloop van tijd altijd zwart worden. Dit is normaal.
Dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen en door oxidatie; een reactie van het zilver met onder andere zwavel (waterstofsulfide), dat veel voorkomt in de lucht om ons heen.
Dit laagje oxidatie kan weer verwijdert worden. Maar ook kan je er zelf voor zorgen dat het zilver minder snel zwart wordt.
Zilveren sieraden welke zwart zijn geworden kunnen goed opgepoetst worden met een zilverpoets doek.
* Onderhoud gouden sieraden
Ook gouden sieraden kunnen er na verloop van tijd minder stralend uitzien.
Zeker ringen zullen sneller beschadigen, daar deze om de vingers gedragen worden en dagelijks in contact komen met andere materialen.
Net als bij zilveren sieraden raden wij het aan om sieraden tijdens (zware) werkzaamheden, zwemmen, schoonmaken of slapen af te doen. Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan, sieraden af te doen als je naar bed gaat.
Gouden sieraden welke gemaakt zijn van een hoger gehalte goud, zijn zachter en zullen dus eerder beschadigen. Het is raadzaam om hier dus extra alert op te zijn.
Gouden sieraden met een lager goud gehalte, zijn harder en kunnen iets meer hebben.
* Onderhoud sieraden met edelstenen
Door fel zonlicht kan de kleur van een edelsteen nadelig beïnvloed worden. Sommige edelstenenzijn hier extra gevoelig voor, denk bijvoorbeeld aan amethyst, aquamarijn en rookkwarts. Als deze langere tijd worden blootgesteld aan (fel) zonlicht kunnen de edelstenen verkleuren.
Let daarom bij fijne zonvakanties goed op welke sieraden je omhoudt of welke je beter thuis kunt laten.
Daarnaast kunnen parfums, schoonmaakmiddelen of diverse zeepsoorten ook invloed hebben op de edelsteen.
Parels kunnen hun mooie glans verliezen door contact met cosmetica, parfum of door wrijving langs materialen, oppervlakten en zelfs kleding.
Het is ook raadzaam de zetting van de edelsteen zo nu en dan eens te laten controleren. Want ook dit stukje edelmetaal kan slijten of beschadigen, waardoor de steen eruit kan vallen. Eens in het jaar een controle wordt aangeraden.
* Onderhoud van sieraden met diamanten
Het mooiste van de diamant zijn de prachtige heldere schitteringen die je ziet. Door huidvet, olie, zeep of crèmes kan deze schittering minder worden en kan de diamant haar glans verliezen. Het is daarom raadzaam om de diamant één keer in de maand goed schoon te maken.
Hierdoor zal de diamant zijn prachtige glans behouden.
Met een lauwwarm sopje met een klein beetje afwasmiddel en een zachte babytandenborstel kun je de diamant schoon poetsen. De haren van de tandenborstel zullen goed tussen de zetting komen, zodat ook daar het vuil en vet verwijderd wordt.
Als je klaar bent, dien je de diamant goed af te spoelen om ervoor te zorgen dat de alle zeepresten verwijderd zijn. Het sieraad met de diamant kun je daarna droog maken met een zachte pluisvrije doek.
Het is ook raadzaam de zetting van de diamant zo nu en dan eens te laten controleren. Want ook dit stukje edelmetaal kan slijten of beschadigen, waardoor de steen eruit kan vallen. Eens in het jaar een controle wordt aangeraden.
Diamant is de hardste edelsteen, maar ook diamant kan beschadigen. Een geslepen diamant heeft verschillende facetten, vlakken.
Daar waar facetten elkaar raken is een strakke scherpe rand, deze kan beschadigen. Als je de diamant bijvoorbeeld hard langs een stenen muur haalt kan zo’n rand beschadigen.
Hierdoor zal er helderheid en schittering van de diamant verloren gaan. Door netjes en zorgvuldig om te gaan met je sieraad, heb je er meer en langer plezier van.
• Onderhoud sieraden van Nylon en andere kunststoffen
Sieraden gemaakt van Nylon of andere kunsstoffen, zoals de digitaal 3D ontworpen en geprinte sieraden, kunnen in een sopje van afwasmiddel en een zachte tandenborstel afgeborsteld worden. TENZIJ ZE AFGEWERKT ZIJN MET BIJVOORBEELD EEN DEKGLAASJE, ZOALS DE 'OFFLINE' COLLECTIE!! DEZE ZIJN NIET WATERDICHT (doolhofjes collectie)
• andere methoden voor onderhoud en schoonmaken
Op internet zijn nog vele andere methoden te vinden voor het schoonmaken en onderhouden van sieraden maar, kijk wel uit hiermee. Niet alle methoden zijn geschikt voor alle metalen en edelstenen. SMEEDKEET raadt aan dit eerst te checken bij een goudsmid of juwelier.
Sieraden kunnen ook in een ultrasoonbad (ook wel trilbad genoemd) schoongemaakt worden. Deze kunnen tegenwoordig makkelijk aangeschaft worden.
Echter let op, want dit kan niet met alle sieraden!
Er zijn verschillende soorten stenen welke niet in een ultrasoonbad mogen! Deze zullen dan barsten, breken of dof worden. En sommige soldeerverbindingen kunnen ook dit bad niet altijd aan.
SMEEDKEET raadt daarom aan om sieraden voorzichtig met de hand schoon te maken of ze naar een goudsmid of juwelier te brengen.
SMEEDKEET wenst je veel plezier met je sieraden!